ויטמינים ומינרלים וחשיבותם לטיפול בגסטריטיס
מהם ויטמינים ומינרלים
ויטמינים הינם קבוצת המזון האחרונה שנתגלתה כגורם נחוץ בתזונה. זוהי קבוצה של תרכובות אורגניות ללא מבנה כימי אחיד, אבל הם מוגדרים כבעלי פעילות ביולוגית-כימית הכרחית לתפקודו התקין של הגוף. הגוף לא יכול לייצר את הוויטמינים בעצמו ולכן הם נקראים VITA = חיוני. בדרך כל הגוף צריך מרכיבים אילו בכמות קטנה. הצריכה לוויטמינים היא אינדיווידואלית למינים שונים. ישנם שתי קבוצות ויטמינים עיקריות: מסיסים במים ומסיסים בשומן. מינרלים הינם יסודות שנמצאים על כדור הארץ והתפתחו מפנים כדור הארץ ולכן המקור הוא אדמה, מים ואויר. מחלקים את המינרלים ל 3 קבוצות, לפי הכמות שהגוף צריך אותם: מקרו מינרלים, אותם צריך בכמות גבוהה, יסודות קורט ויסודות אולטרה קורט.
מה זה גסטריטיס
גסטריטיס היא שמה הלועזי של דלקת רפידת הקיבה [קראו בהרחבה] - זהו מצב בריאותי בו מתפתח מצב דלקתי על רקמת רירית דופן הקיבה. גסטריטיס עלולה להתרחש ברמות חומרה שונות החל מדלקת קלה וכלה בדלקת כרונית חריפה. בתהליך הדלקתי אשר נוצר על רירית הקיבה נפגם גם ציפוי ההגנה שעל הרירית מפני מיצי העיכול החזקים - זו אחת הסיבות להופעת תסמינים כגון כאבים חזקים באיזור הקיבה, צרבות, תחושת שריפה ועוד.
שלבים לביטוי מחלות חסר בוויטמינים ומינרלים
• דלדול כמות ללא ביטוי קליני או כימי, כלומר, אין סימפטומים ולא רואים חוסר בבדיקות דם.
• אין סימפטומים אבל יש חסר ברמת התא, עדיין לא יראו חסר בבדיקות דם
• חסר במאגרים. לא תמיד יש סימפטומים בשלב זה
• מחלת חסר שלפעמים הפיכה ולפעמים בלתי הפיכה
כיצד ויטמינים שונים עשויים לסייע לטיפול בגסטריטיס
וויטמינים שונים ובעיקר נוגדי חימצון [קראו עוד בהמשך] עשויים לתרום לחיזוק התגובה החיסונית המקומית באזורי הדלקת בקיבה ובכך לסייע לתהליך ההחלמה. אמנם תהליכי חימצון הם טבעיים ומתרחשים בגופינו כל העת - אך היכולת לצמצם את השפעת התהליכים החימצוניים יכולה רק לסייע בהתמקדות בהחלמה ממצבי גסטריטיס שונים. הדרך הטובה והיעילה ביותר לצרוך נוגדי חימצון שונים היא מהמזון - תזונה מאוזנת, המורכבת בעיקרה ממזונות עשירים בנוגדי חימצון שונים היא כאמור הדרך הטובה לספק בצורה הזמינה ביותר לגוף את נוגדי החימצון הרלוונטיים ובכך לסייע ביכולת הטבעית של מערכת החיסון והעיכול ולזרז את תהליך ההחלמה ממצבי גסטריטיס. אמנם יש צורך להתייחס גם לגורמי הרקע היסודיים אשר הובילו לדלקת בקיבה, אך במקביל היכולת לתמוך בכל מערכת חיונית להחלמה מספקת תשובה כוללת ומקיפה יותר לריפוי גסטריטיס.
ויטמינים נוגדי חימצון
רדיקלים חופשיים - אוקסידנטים מהם? בתהליכים טבעיים בגופינו יש כל הזמן חימצון ותיקון. תהליכי החיים קשורים במסלולים כימיים שמועברים בהם חמצן או העברת אלקטרונים. זה קורה כול הזמן ללא הפסקה. אם תהליך החימצון או העברת האלקטרונים לא מלא, בסופו נשאר איזשהוא מרכיב בלתי מסווג (לדוגמא חמצן בודד), הוא הרדיקל החופשי. שאיפתו של הרדיקל החופשי היא למצוא משלים. רדיקלים חופשיים נוצרים באופן טבעי בגוף, אך מקורם גם חיצוני - שריפת דלק, כימיקלים במזון, עישון סיגריות ועוד. רדיקל חופשי אינו מסוכן כשלעצמו אך הוא מפתח שרשרת חימצון. תהליך זה יכול להיות עד אין סוף. נוגדי חמצון - אנטיאוקסידנטים - מהם? לאנטיאוקסידנט אלקטרון יחיד שיכול להתחבר לרדיקל החופשי מבלי להתחיל תגובת שרשרת חימצונית ובכך לסגור מעגל. נוגדי חמצון - אנטיאוקסידנטים ממחזרים אחד את השני ולכן חשוב שכל המרכיבים יהיו בתזונה.
ויטמינים מסיסים בשומן
קבוצת הויטמינים המסיסים בשומנים כוללת 4 ויטמינים: A, D, E, ו – K. בשל מסיסותם בשומנים, הם מסתפחים אל השומנים בכל תהליכי העיכול, הספיגה, ההובלה והאגירה בגוף. כל ליקוי או מחלה הקשורים לתהליכים אלה, כגון חסר במלחי מרה או באנזימים המשתתפים בעיכול שומנים, שלשול או מעי מקוצר, עלולים לפגוע גם בזמינותם של הויטמינים של קבוצה זו ולגרום לחסר בהם. לעומת זאת, מאחר ששומנים עודפים אינם מורחקים בקלות מהגוף, הרי צריכת יתר של ויטמינים אלה עלולה לגרום להצטברותם בגוף ולעיתים גם להיפרויטמינוזה, כלומר, רמת יתר של ויטמינים בגוף, המתבטאת לעתים בהרעלה. הויטמינים המסיסים שומרים על יציבותם בחום ולכן אינם נפגעים בדרך כלל בבישול, הם גם אינם אובדים במי הבישול בשל אי מסיסותם במים.
קבוצת ויטמיני B
קבוצת ויטמיני B שייכים לויטמינים מסיסים במים. ויטמיני B הם קו אנזימים ליצירת אנרגיה ומשמשים בין השאר לטיפול ולהפחתת דיכאון, חרדה ולכל התופעות הנלוות להן. תפקידים מרכזיים של ויטמיני B: שמירה על בריאות מערכת העצבים, העור, העיניים, השיער, הכבד והפה. כמו כן הם שומרים על טונוס שרירים לאורך כל מערכת העיכול ופעילות מוחית תקינה. יש חשיבות לתת אותם כ - קומפלקס, מכיוון שיש להם אפקט סינרגיסטי בגוף ורובם חיוניים לספיגה. כאשר יש חסר באחד מהם, יש לתת את הקומפלקס ולתת תוספת של הויטמין החסר.
תוספי תזונה ברפואה נטורופתית
תוספי תזונה משווקים כבר שנים רבות והופכים עם הזמן יותר ויותר פופולאריים. לצד פיתוח הידע המחקרי בנושא תוספי המזון, מתגבר מסע הפרסום , של החברות המשווקות תוספי תזונה, הקורא להגביר את השימוש בתוספים השונים. בנטורופתיה ישנן גישות שונות לנטילת תוספי תזונה - יש הדוגלים בנטילת תוספים רבים ובמינונים גבוהים ויש הטוענים כי תוספי המזון אשר בודדו ממזונות שלמים אינם יעילים והם אינם יכולים להחליף את המזון השלם. בטיפול נטורופתי יש מקום נכבד לתוספי התזונה אך מומלץ ליטול את התוספים רק בהכוונת מטפל מקצועי ומוסמך שכן עלולות להיות תופעות לוואי ואינטראקציות עם תרופות. הגישה במרפאת טבע הריפוי נוטה לשימוש נבון בתוספי המזון תוך עידוד לצריכה מוגברת של מזונות מלאים. ישנם כמובן מקרים רבים כמו במצבי מחלות כרוניות בהם יומלץ על צריכת תוספים על מנת לעודד ריפוי ולהקל על המטופל.
גורמים עיקריים לגסטריטיס
ישנם מספר גורמים מרכזיים העלולים להוביל לדלקת בקיבה - המרכזי והמוכר שבהם הוא חיידק הליקובקטר פילורי. זהו חיידק המשגשג על רירית דופן הקיבה ועלול לגרור תגובה דלקתית מקומית או מפושטת. החיידק שכיח יותר בגילאים מתקדמים אולם הוא יכול להופיע בכל גיל. [קראו עוד בהרחבה] הטיפול המקובל והנפוץ לחיסול חיידק הליקובקטר הוא טיפול אנטיביוטי משולש [ 2 סוגי אנטיביוטיקה + תרופה ממשפחת PPI כגון נקסיום] במידה והחיידק חוזר נהוג לעבור לטיפול מרובע - בו מוסיפים עוד סוג של אנטיביוטיקה. לרוב זהו הטיפול היעיל והקצר ביותר אולם ישנם מקרים בהם ההליקובקטור חוזר. מספר מחקרים על הליקובקטר, דלקת בקיבה - גסטריטיס, צמחי מרפא ועוד:
תקצירי מחקרים על הליקובקטר וגסטריטיס:
https://www.ajol.info/index.php/ajtcam/article/view/96766
בדיקה ראשונית של מיצוי צמחי מרפא בעיכוב הליקובקטר פילורי
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2014.952837
צמחי מרפא בטיפול בזיהום על ידי הליקובקטר פילורי
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC382_7
השפעות תזונתיות על רפלוקס במערכת העיכול והסיכון לאדנוקרצינומה של הוושט והקיבה
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1776
השפעה (שנבדקה במבחנה) של צמחי מרפא המקובלים לשימוש בטיפול בבעיות מערכת עיכול על הליקובקטר פילורי
https://iranjournals.nlai.ir/bitstream/handle/123456789/720854/4429A09589EEDA477FA29EB7022B7005.pdf?sequence=-1
עמידות הליקובקטר פילורי לאנטיביוטיקה: האם צמחי מרפא יכולי להוות טיפול חלופי?